Ugrás a tartalomra

Ne opada interesovanje za mađarskim državljanstvom

2018.05.22
17:44
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Mađarsko državljanstvo traže i Srbi i Mađari – kaže predstavnica SVM iz Bačkog Petrovog Sela.

U Bačkom Petrovom Selu je do sada predato preko 1.800 zahteva za prijem u mađarsko državljanstvo zahvaljujući izmeštenim konzularnim danima. Saradnici generalnog konzulata Republike Mađarske iz Subotice su danas po dvadeseti put bili u ovom selu, te su ovom prilikom preuzeli oko 90 molbi za prijem u mađarsko državljanstvo po skraćenom postupku. U zgradi mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu su sedeli i čekali i mladi i stari kako bi iskoristili dolazak mađarskih diplomata na izmeštenom konzularnom danu. Jedna od najmlađih je bila 16-godišnja Tamara Vermeš koja je tom prilikom izjavila da je zatražila mađarsko državljanstvo zbog osećanja nacionalne pripadnosti.

Pre ovoga, konzularni dan je bio u februaru, a zanimanje ne opada. Predsednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Eržebet Kinka kaže da ima mnogo starih koji traže upis u mađarsko državljanstvo iz moralnih i razloga zbog svesti o nacionalnoj pripadnosti jer su i roditelji bili mađarski državljani, a ima mnogo i Srba koji sada traže da dobiju mađarsko državljanstvo – kaže Eržebet Kinka.

U mestima širom Vojvodine gde se održavaju izmešteni konzularni dani se uvek prikupi oko 80-100 molbi za upis u državljanstvo. Konzult subotičkog generalnog konzulata Republike Mađarske Peter Šarlaj kaže da će tokom leta pauzirati organizovanje izmeštenih konzularnih dana, ali da će od septembra opet otići na uobičajena mesta.

O mestu i vremenu održavanja izmeštenih konzularnih dana zainteresovane obaveštava koncelarija organizacije CMH.

mađarsko
državljanstvo
Bačko Petrovo Selo
SVM

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.