Ugrás a tartalomra

Ko ne voli sunčanje pored vode?

2018.05.23
17:44
Forrás
Pannon RTV
Tada često zaboravljamo kakvoj opasnosti izlažemo svoju kožu. Stručnjaci kažu da sa dolaskom lepog vremena treba više pažnje da posvetimo tkivu koje oblaže naša tela.

Crvenilo, koža koja se ljušti, otisci izreza oko vrata i rukava na našem telu. Nije to lep prizor, da ne govorimo o žarećem svrabu od kojeg se ne može ni spavati nakon što se izgori na suncu.
Tokom letnjeg, toplog vremena svi se trudimo da što više vremena provedemo napolju. Ipak, oprez je neophodan. Osim dobrih, sunčevi zraci mogu imati i štetnog uticaja, između ostalog izazvati probleme na koži.

Protiv štetnih UV zraka izuzetno je važna odgovarajuća zaštita ukoliko planiramo duže vreme da provedemo na suncu. To se naročito odnosi na bebe i malu decu čijoj koži treba posvetiti posebnu zaštitu zbog vrelog sunca.

Naš sugrađanin Filip Lazarević kaže: „Nosim svetle boje, belu, svetlo crvenu. Crna naravno upija svetlost, zato mogu da izgorim. Ponekad koristim kreme, kada su velike vreline".

Mnogi zaštitne kreme koriste samo kada se sunčaju, međutim, ultraljubičasti zraci stižu do nas i onda kada se ne sunčamo, a izgoreti je moguće pri bilo kojoj aktivnosti provedenoj napolju, na otvorenom.

Tunde Solnoki kaže: „Štitim svoju kožu jer su sunčevi zraci veoma opasni. Inače, sada smo se bili u  Egiptu, vratili smo se pre mesec dana, i nismo izgoreli".

Zraci UV-B oštećuju čovekov DNK, a mogu da izazovu i rak kože. Dr Laura Lasinger, lekar za kožne bolesti kaže: „Nema direktnih, samo indirektnih dokaza jer izlaganje UV zračenju ima kumulativno dejstvo. Solarijum, koji se koristi u dužem vremenskom periodu, ili se dnevno krositi u dužem vremenu isto izaziva opekotine. U ljudskim ćelijama se događaju promene koje pogoduju kasnijem razvoju zloćudnih tumora. Ima više tumora kože, imamo promenu pigmentacije ćelije, gde je melanom najopasniji jer dok se prepozna on metastazira i to utiče na kvalitet života".

Dr Laura Lasinger dodaje: oni koji imaju slabiju pigmentaciju treba sa više pažnje da štite svoju kožu od opekotina od sunca.

sunčanje
UV-B

Slične vesti

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.