Ugrás a tartalomra

Rimetea: Dani Dunava

2018.06.03
14:28
2018.06.03
14:49
Grad Rimetea (Torockó) peti put zaredom je domaćin velikom kulturnom festivalu “Dani Dunava” Medijskog servisa Dunav. Jedan od najlepših naselja u Transilvaniji nudi raznovrstan program posetiocima.

U transilvanijskom naselju Rimetea upriličen je “Dan Dunava”. Medijski servis Dunav godinama na ovom mestu organizuje veliki kulturni festival za sve generacije, u toku  vikenda koji je najbliži Danu nacionalnog jedinstva.

Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske: “Pošto govorimo o Danu nacionalnog jedinstva, mirmo možemo reći da svi Mađari u Karpatskom basenu na neki način predstavljaju sebe u ovom slikovitom gradiću. Iz dijaspore takođe mnogi dolaze da festival Dana Dunava.”

Pre pet godina je rukovodstvo Dunav Televizije kupilo i obnovilo spomen-zgradu, na taj način stvarajući kulturni centar koji pomaže u očuvanju mađarskog identiteta, negovanju maternjeg jezika i kulture  – rekao je Balaž Medvecki, direktor televizije Medijskog servisa Dunav.

Mikloš Vasili, generalni direktor MTVA: “Apsolutni zadatak i obaveza javnog servisa je predstavljanje međusobne veze i snage mađarske nacije izvan granica. Pokazati Mađarima u Mađarskoj i Mađarima izvan granice da smo jedna nacija. Zato smo pre pet godina započeli “Dane Dunava” ovde u Rimetei.”

Uveče u znaku nacionalnog jedinstva održan je koncert sa repertoarom pesama u izvođenju Ildiko Keresteš, Đule Vikidal i Mikloša Varga. Nakon toga nastupala je grupa “Edda” a veče se završilo vatrometom.

Rimetea
Dunav

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.