Ugrás a tartalomra

Brza pruga Beograd-Budimpešta do 2023. godine

2018.06.08
16:56
Forrás
MTI
U Pekngu je održana trojna sednica međuvladine radne grupe Kine, Srbije i Mađarske po pitanju izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Brza pruga Beograd-Budimpešta treba da bude završena najkasnije do kraja 2023. godine – izjavio je u Pekingu mađarski ministar spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Peter Sijarto. Na sednici mađarsko-srpsko-kineske radne grupe bio je prisutan i Imre Kern, državni sekretar ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mađarski šef diplomatije je o trojnom projektu prvo razgovarao sa potpredsednikom odbora za razvoj i reforme Narodne republike Kine Ning Či Čoem, a zatim je održana sedma sednica trojne međuvladine radne grupe.

Peter Sijarto je rekao da Kina u velikoj meri želi da poveća plasman roba u Evropi, te da ukoliko se izgradi brza pruga Beograd-Budimpešta, da će to biti najbrža ruta za snabdevanje Evrope preko Grčke. Projekat bi generisao nova radna mesta, a i u logističkom i finansijskom vidu bi imao velike prednosti i za Mađarsku i za Srbiju. Govoreći o deonici kroz Mađarsku, Sijarto je rekao da su se na tender za izgradnju prijavila dva konzorcijuma, koja se oba sastoje od mađarskih i kineskih preduzeća. Oni do kraja jula treba da predaju tehničke ponude a zatim će u septembru biti tehnički i finansijski pregovori sa dvoje ponuđača, da bi krajem novembra ili u najgorem slučaju do kraja godine bio potpisan ugovor sa izabranom ponudom. Nakon toga proces izdavanja dozvola i planiranje mogu da traju najviše dve godine, a za realizaciju je predviđeno dve i po, najviše tri godine. Tako gledajući će najkasnije do kraja 2023. godine biti izgrađena brza pruga Budimpešta-Beograd – naglasio je Peter Sijarto i dodao da i srpska strana može da drži taj tempo.

brza pruga
Imre Kern
Peter Sijarto

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.