Ugrás a tartalomra

Zadnja stanica prolećne turneje programa u godini podrške mađarskim porodicama u Karpatskom basenu

2018.06.09
14:19
Forrás
MTI
U subotu je u Mužlju stigla prolećna turneja ovogodišnje tematske godine podrške mađarskih porodica Ministarstva za nacionalnu politiku, u pratnji sa kreativnom grupom HelloWood.

Ministarstvo za nacionalnu politiku u saradnji sa kreativnom grupom HelloWood u okviru turneje traga za malim zajednicama širom Karpatskog basena sa ciljem da preko zajedničke izgradnje, stvaranja i kreativnosti jača osećaj pripadnosti zajednici a time i samu zajednicu. Izrađen nameštaj od drveta zajednica poklanja drugoj maloj zajednici.
Turneja je krenula iz Buča u Gornjem kraju, preko Rate u Podkarpatju, Glodeni i Rate u Transilvaniji i stiže u subotu, 9. juna na zadnju stanicu, u vojvođansku Mužlju.

Državni sekretarijat ministarstva za nacionalnu politiku je početkom godine proglasio 2018-u za godinu mađarskih porodica van granice, koja se vezuje za Godinu porodice u Mađarskoj. Cilj tematske godine je da podržava mađarske porodice van matice od ranog detinjstva do starosti, u zaštićenim uslovima uz dečje lekare, dečje psihologe, pedagoge, institucije i poslodavce.
U okviru tematske godine za mađarske porodice van matice raspisani su konkursi za poslovanja, putovanja, kampove za porodice i mlade, profesionalne obuke za  stručnjake koji su u službi pomoći porodicama. Na konkurs raspisan početkom marta u  vrednosti od 500 miliona forinti, za koji su mogli aplicirati mađarski preduzetnici van granice, stiglo je 758 prijava. Obrada i ocenjivanje aplikacija je u toku, rezultati se očekuju uskoro. Državni sekretarijat za nacionalnu politiku 12. juna 2018. organizuje obuku za 200 preduzetnika sa temom unapređenja organizacije, time pomažući ostanak i prosperitet na rodnom tlu.
U narednom periodu za mađarske porodice se organizuju brojni sadržaji: 17-23. juna je obuka za jačanje zajednice mađarskih roditelja, od 1. jula se održava obuka koordinatora volontera, između 29. jula i 4. avgusta obezbeđeno je učestvovanje 50 velikih porodica u kampu Kolompoš u Mađarskoj a u periodu  5-11. avgusta se organizuje HelloWood kamp za mlade od 14 do 18 godina starosti.

U toku jeseni sekretarijat obezbeđuje start-pakete mađarskim porodicama koji su se prijavili za materinski dodatak dostupnog od 1. januara  2018., zatim obuke i seminare  za jačanje mreže medicinskih sestara, pedijatra, dečjih psihologa.

Godini podrške mađarskim porodicama
Mađarska
Hellowood

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.