Ugrás a tartalomra

Svetski dan secesije - 10. juni

2018.06.09
19:15
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Na mađarsku inicijativu šesti put za redom se slavi Svetski dan secesije. Stil bogat životnom radošću i dan danas uživa u popularnosti.

Subotica je grad secesije, 1899-e uporedo sa evropskim građevinskim trendovima i u Subotici je započela stilska gradnja. Kreatori prvih subotičkih zgrada u stilu secesije bili su Ferenc Rajhl, Titus Mačković, Marcel Komor i Deže Jakab. Rezultati njihovih radova se mogu i danas naći u gradu. Među njima je i nedavno obnovljena zgrada Sinagoge.

Građevinski inženjer u penziji, Gabor Demeter je od 1980-tih do 2012-e učestvovao u radovima oko obnavljanja Sinagoge, jedan od zadataka bila mu je nabavka posebnih materijala, kao što su Žolnai elementi i fasadne cigle. “Ovo je ogroman izazov, ne što je jedna od najlepših sinagoga na svetu, nego što je jedinstvena, što znači da je sasvim jedinstven izazov. Obnova subotičke Sinagoge se ne predaje na fakultetu, trebalo je učiti u hodu.”

Organizatori su ove godine odlučili da se dela Komora i Jakaba uključe u trodnevni program. Ne slučajno. “Ove godine naši omiljeni secesijski arhitekti su upravo njih dvojica. Za to postoji više razloga. Na primer, što je obnovljena Sinagoga. To je bio njihov glavni posao 1902-e. Pored toga, obeležavamo 150. godišnjicu rođenja Marcela Komora. Geže Jakab je takođe bio značajan u istoriji Subotice. Ovde je upoznao svoju suprugu, Irenu”, saznajemo od Nede Džamić, istoričarke umetnosti u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Tokom tri dana organizovane su posete u Gradsku kuću i palatu Trgovačke banke subotičke regije. Mladi su imali priliku upoznati tehniku izlivanja secesijskih motiva. U okviru programa se održavaju projekcije i izložbe. Zainteresovani u subotu mogu na Paliću razgledati radove Komora i Marcela, a u Subotici se organizuje konferencija i nastup učenika Muzičke škole.

svetski dan
secesija
Subotica
Sinagoga

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.