Ugrás a tartalomra

Mađarska usvojila zakone "Stop Šoroš"

2018.06.20
18:43
Forrás
MTI
Mađarski parlament usvojio je danas set zakona nazvan "Stop Šoroš" kojim pomaganje ilegalnog useljavanja postaje krivično delo.

Za prihvatanje izmena zakona bila je potrebna dvotrećinska većina, a ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter je nakon predstavljanja predloga tokom glasova dobio podršku 160 glasova za i 18 protiv. Ovim izmenama krivičnog zakona Mađarske su pomaganje i podrška ilegalnom useljavanju protivzakoniti akt koji čini svako ko vrši organizatorske aktivnosti da omogući onima koji nisu izloženi progonu ili stižu preko treće zemlje u kojoj nisu izloženi progonu da zatraže azil u Mađarskoj. U organizatorske aktivnosti spada i pribavljanje boravišta onima koji nezakonito pređu granicu. Oni koji budu pružali materijalnu podršku za obavljanje ovih krivičnih dela ili nastave ove organizatorske aktivnosti mogu da budu kažnjeni gubitkom slobode do godinu dana. To se odnosi i na one koji ova krivična dela vrše iz koristoljublja, zatim za više ljudi, ili u zoni od 8 kilometara od granice.

Izmenjen je i zakon o azilu prema kojem se neće pružiti azil licima koja dođu u Mađarsku preko države u kojoj nisu izloženi progonu, ozbiljnoj opasnosti ili ako država preko koje su doputovali pruža odgovarajuću zaštitu ili bi je pružila da ju je tražitelj zatražio.

Stop Soros
Mađarska

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.