Ugrás a tartalomra

Kišvarda: Novosadsko pozorište pobednik Festivala Mađarskih Pozorišta

2018.07.01
06:41
2024.03.19
08:40
Forrás
MTI
“Grobnica Borisa Davidoviča” Novosadskog pozorišta dobitnica glavne nagrade za najbolju predstavu na 30. Festivalu Mađarskih Pozorišta u Kišvardi.

Produkcija je odnela pobedu i u kategoriji najbolji glavni glumac: nagradu je petočlani žiri dodelio Arpadu Mesaroš za najbolju mušku ulogu. Žiri je za najuzbudljiviji eksperiment odabrao produkciju “U 4 ujutru” subotičkog pozorišta Deže Kostolanji. Tročlani đački žiri, koji je ocenjivao studentske produkcije, dodelio je diplomu novosadskoj Akademiji umetnosti za izvanredan timski rad na predstavi “Lovac u žitu”.

Na subotnjem svečanom zatvaranju pozorišnog festivalu državni sekretar zadužen za kulturu  Peter Fekete je rekao: kad govorimo o mađarskoj kulturi, onda - bez obzira na geografske granice - razmišljamo nacionalno, a održavanje toga zavisi i od kreativnih pozorišnih zajednica. Zahvalni smo onim mađarskim prekograničnim kreativnim društvima, koji neguju naš jezik, koji nose zastavu i osiguravaju da možemo razmišljati na nacionalnom nivou – naglasio je državni sekretar.

Na jubilarnom pozorišnom festivalu u Kišvardi publici se predstavilo 24 domaćih i prekograničnih mađarskih pozorišnih ansambala sa 28 produkcija.

Novosadsko pozorište
Kisvárda

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.