Ugrás a tartalomra

Vinogradari očekuju slab rod

2018.08.06
18:33
Forrás
Pannon RTV
Na severu Bačke ove godine je mali prinos grožđa, koje je i lošeg kvaliteta. Mnogo kiše, mestimično i ledene kiše, koje su smenile nagle vrućine, nanele su štetu vinarima.

Vremenski uslovi ove godine pogodovali su pojavi gljivičnih infekcija kod grođža. Zbogo toga poljoprivrednici očekuju slab rod. U jednoj vinariji u Bačkim Vinogradima gaje pre svega kadarku, koja veoma teško podnosi obilne padavine.

„Gljivične bolesti lakše se šire u vinogradima, jer je mnogo vlage, što pogoduje pojavi gljivičnih bolesti, peronospore kao i pojavi lisne rđe. Zbog toga je bila potrebna intenzivna zaštita biljaka, dakle više zalivanja od uobičajenog" kaže Kristian Juhas, vinogradar iz Bačkih Vinograda.

Voće su osim gljivca, napali i insekti.

„Tu su uobičajene štetočine, poput osa protiv kojih je nemoguće boriti se. Dovoljno je da probuši zrno grožđa, i kada na to padne kiša, to je idealna podloga za razvoj gljivičnih bolesti" kaže Laslo Boni, vinar iz Subotice.

Berba ranih sorti grožđa mogla bi da počne već sredinom meseca.

„Imamo rane crvene sorte koje ćemo oko 15-tog početi da beremo. One su na višem terenu i zdrave su, i možemo da ih beremo. Imamo i belo grožđe, bjanku, nekoliko sorti zala đenđe, koje ćemo moći da beremo, za ostale ćemo videti kakav će biti situacija", kaže Ferenc Šinka, vinar sa Palića.

Ove godine vinogradari u severnoj Bački računaju da će rod iznositi svega 20 do 30 odsto odličnog prinosa iz prošle godine.

Vinogradar

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.