Ugrás a tartalomra

Pripreme za festival „Vetrenjača" u Oromu

2018.08.09
18:13
2024.03.19
08:33
Forrás
RTV Pannon
Mladi vredno rade na pripremi festivala „Vetrenjača" u Oromu koji počinje sledeće nedelje.

Na prostoru pored mlina u Oromu oko 50 volontera motivisano radi kako bi sledeće nedelje mogao da započne Festival Vetrenjača. Prostor pored vetrenjače u Oromu se uveliko sprema i ulepšava. Ove godine zainteresovane će dočekati nova mesta i promenjena tematika.

Organizator Krištof Astaloš kaže da su neke stvari ove godine promenjene, neće biti sve isto kao i prošle godine, očekuje se dolazak više ljudi, pa da bi bilo mesta za sve, trebalo je da se malo drugačije pripremi prostor. No vetrenjača ostaje u središtu festivala.

Zahvaljujući kampu izgradnje će se festival proširiti za kuhinju koja se gradi od potpuno prirodnih ekoloških materijala. Inžinjer građevine Lehel Horvat kaže da se radi o kuhinji bez dimnjaka, te će oslanjajući se na narodnu tradiciju dim izlaziti kroz mali otvor, to je jedan jednostavniji sistem koji se pravi od prirodnih materijala, od čerpića, gline, stakla itd. Izolacija se pravi od drvenog pepela, a travom od otkosa se ojačava malter.

Organizatorka kampa za ulepšavanje Dora Olah kaže da i ove godine kao i svake druge veliki naglasak stavljaju na reciklažu, rade u prvom redu sa materijalima koje dobiju u vidu donacije. To su drvo, crep, delovi odeće koji potiče velikim delom od baka i deda. Time se rešava gotovo celokupna dekoracija festivala.

Ovaj kamp koji služi za pripremu festivala Vetrenjača traje do 16. avgusta.

Orom
pripreme
festival „Vetrenjača

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.