Ugrás a tartalomra

Završena kompozicija za proslavu i vatromet 20. avgusta na trgu Košut

2018.08.11
18:18
2024.03.19
08:41
Forrás
MTI
Autor kompozicije “Pohvala kralju Stefanu” u kojoj se čuje solistkinja Erika Mikloš, je Tamaš Sarka, osnivač grupe Ghymes.

Na snimanju kompozicije Tamaš Sarka je rekao: tema 30-minutnog muzičkog komada je Mađarska i Sveti Stefan, kao i naš odnos prema njemu i Mađarskoj. Delo je inspirisano Opomenama koje je Sveti Stefan pisao svom sinu, princu Mirku (Imre). Pojavljuju se dve Opomene, jedna je u stihovima i glasi o milosti. Druga Opomena govori o tome kako poniznost uzdiže a oholost odbija - citirao je. Kompozicija je snimljena u studiju 6 Mađarskog Radija, u zajedničkoj saradnji simfonijskog orkestra Mađarskog Radija, orkestra Tamaša Sarka i muškog hora Honved, a pod dirigentskom palicom Šandora Baloga. Muzička kompozicija će se izvesti na prepodnevnoj proslavi 20.avgusta na trgu Košut i uveče u toku vatrometa.

kompozicija
proslava
vatromet

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.