Ugrás a tartalomra

Prva konferencija himnologije u Vojvodini

2018.08.18
13:31
2018.08.18
17:30
Forrás
Pannon RTV
Glavna tema Regionalne konferencije himnologije u jugo-istočnoj Evropi je crkvena muzika i obuka kantora.

Reka Mikoš je članica Međunarodnog društva himnologije, aktivna je kao kantor u crkvi i ima želju da ova konferencija postane što popularnija i u Vojvodini. “Međunarodno društvo himnologije je istraživačko društvo. Ova konferencija će biti organizovana po prvi put. Društvo himnologije organizuje više konferencija širom Evrope i sveta, a ovo je prva konferencija u jugo-istočnoj Evropi.”

Zainteresovani su imali prilike pogledati publikacije iz privatnih kolekcija. Etnograf iz Segedina, Gabor Barna je održao predavanje o zbirkama pesama porodice kantora Mezei. “U ovim knjigama su dve grupe pesama. Jedna je popularna, za sve prilike, a druga je za crkvene praznike i sahrane.”

Otilia Oros, muzički pedagog iz Oradea u Rumuniji, na konferenciji je govorila o svojim najnovijim istraživanjima, životu i sudbini učitelja kantora. “Smatram da je je ova priča veoma poučna, jer su učitelji kantori u ono vreme morali da održavaju kvalitet na dve strane, kao učitelji u najčešće spajanim odeljenjima i kao kantori u crkvama.”
Nakon ove konferencije u štampi će se pojaviti  zbirka konferencija u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara.

himnologija

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.