Ugrás a tartalomra

Vašar rukotvorina na Paliću

2018.08.18
20:22
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Ručno izrađeni proizvodi od prirodnih materijala, knjige na mađarskom jeziku, tradicionalna mađarska jela. Pre proslave Sent Ištvana, od ranog popodneva je otvoren vašar rukotvorina na Paliću.

Na centralnoj svečanosti Sent Ištvana na Paliću u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara, od ranog popodneva je otvoren vašar rukotvorina. Pored ručno izrađenih proizvoda, u ponudi je bilo i knjiga.
Većina prodavaca godinama dolazi na ovu manifestaciju. “Prodajemo knjige iz Mađarske. Mislim da bi bilo važno za sve Mađare koji žive ovde da se održi ovaj prelep jezik“ kaže Eniko Tot iz Kanjiže.
Laslo Čorba dolazi iz Čoke, bavi se grnčarstvom. Doneo je svoje proizvode, koje ručno pravi zajedno sa porodicom.

Mnogi isprate ceo događaj, od svečane svete mise sve do večernjeg koncerta, tako i Ana Mehaković iz Subotice: “Dobro se osećam ovde. Ostajemo, lep je program, ima svega. Sve je lepo, vašar, program, crkva.”

“Sjajan je osećaj prisustvovati ovakvoj proslavi. Čovek se u ovakvim prilikama oseća kao pravi Mađar. Zbog toga volim najviše” kaže Julia Ikotić iz Subotice.

U subotu popodne se spremao paprikaš u kotliću i širio miris kurtoš kolača po šetalištu na obali jezera.

vásár
rukotvorine

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.