Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor: Imajmo hrabrosti da izborimo ideološku bitku

2018.08.18
22:15
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Budimo verni našem kralju, osnivaču naše države, jedinoj mogućoj politici, koja nas je čitav milenijum održala – rekao je Ištvan Pastor na centralnoj proslavi Sent Ištvana na Paliću.

Budimo verni našem kralju, osnivaču naše države, jedinoj mogućoj politici, koja je bila u stanju čitav jedan milenijum da nas održi, budimo pažljivi prema njegovom učenju, neka u nama bude znanja i spremnosti, snaga i volja, da nam može biti vodič – rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara na centralnoj svečanosti Sent Ištvana na Paliću. Naglasio je, da u Evropi koja se okreće od same sebe, koja se otvoreno okrenula protiv osnova postojanja i protiv vrednosnog sistema hrišćanstva, Mađari su zdrave pameti, jakog duha i hrabrog srca se odlučili pored svoje države, nacionalnog identiteta i svojih načela. Prema njegovom mišljenju, o tome je bilo reči na mađarskim parlamentarnim izborima 2018-e, a koji je bio izbor nacije – i naše, vojvođanskih Mađara. Naglasio je da stojimo pred novim izazovima, prvo kod kuće, u Vojvodini, na izborima nacionalnih saveta, a zatim u maju sledeće godine, na izborima za Evropski parlament.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: “Imajmo hrabrosti da izborimo ideološku bitku, jer samo ona može Mađare da održi Mađarima. U Evropi, gde nas je Sent Ištvan naselio. Na rodnom tlu, koje je naš dom, sa svima kojima smo živeli i živimo vekovima, u duhu međusobnog poštovanja i prihvatanja, želimo zadržati siguran dom za življenje. Dom čiji hiljadugodišnji neraskidivi koreni pripadaju zemlji matici. Velika je stvar, Dame i Gospodo, da možemo da kažemo ovo, da možemo da predstavljamo, da je većinska politika ovo prihvatila i uz to možemo uspešno sprovoditi svoje interese.

Ovo je ulog kako za predstojeći period, za predstojeće izbore, tako i za svakodnevne borbe. Za ovo treba da imamo otvoren duh, snagu, hrabrost i volju.

Neka Bog blagoslovi narod, neka Bog poživi mađarsku zajednicu u Vojvodini!”

Ištvan Pastor

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.