Ugrás a tartalomra

Horgoš: Sećanje na Belu Bartok

2018.08.26
21:44
Forrás
Pannon RTV
U Vili sat nadomak Horgoša u subotu je upriličen svečani program “Bela Bartok u Horgošu”.

U programu su učestvovali solisti i sekcije KUD “Bela Bartok” iz Horgoša. Bela Bartok je krajem avgusta 1906. godine više dana boravio u Horgošu prikupljajući lokalne narodne pesme. Zahvaljujući tome Horgoš je ove godine dobio nagradu “Naselje – čist izvor”.

Svečani program u Vili sat se održava treći put. “Ponosni smo i osećamo da svake godine moramo održati ovo sećanje i prenositi ga mladima, da bi oni iz okolnih naselja videli i čuli šta se to nekada dešavalo”, rekao je Robert Šorš, predsednik saveta MZ Horgoš.

Od najmlađih pevača i plesača narodne muzike do ženskog hora, svi su u nekoj formi predstavljali zbirku narodnih pesama Bele Bartoka. U okviru svečanosti položen je venac na spomen ploču koja se nalazi na zidu vile.

“Nama ovaj datum puno znači i kad god možemo, setimo se kolekcije horgoških narodnih pesama Bartoka. Upravo ono što je ovde u ovom vinogradu radio, koji je u ono vreme bilo veliko zemljište od deset jutara. Od devojaka koje su tu radile, prikupio je oko 40 pesama”, kaže Đerđ Halas, predsednik Udruženja građana Vila sat.

Događaj je realizovan u organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Udruženja građana Vila sat i MZ Horgoš.

Horgos
Bela Bartok

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.