Ugrás a tartalomra

Predstava “Đak Matija” u Bajši

2018.08.27
08:07
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
U okviru vojvođanske turneje, Putujuće pozorište iz mađarskog Leanjfalu održalo je predstavu “Đak Matija” u Bajši i Staroj Moravici dočarajući magičnu renesansnu atmosferu.

Putujuće pozorište godinama nastupa na letnjoj pozornici Etno kuće u Bajši. Meštani se raduju gostima, koji se iz godine u godinu vraćaju sa dobrim predstavama.

Kralj Matija je prerušen u đaka i dolazi do sela na Bakonju. Tamo ga gazda lepo primi, ispriča mu bitku kod Nandorfehervara, gde je izgubio ruku, a njegova ćerka Eržika je zaljubljena u vojnika crne čete.

“Zalutao je u veoma dobru porodicu, koja ga poštuje. Ima jako dobru poruku kako za decu tako i za odrasle. Tumačim devojku devojku pred udaju, kojoj se udvara kantor, koji joj se baš i ne sviđa, čeka na svoju ljubav i najzad se ispostavi da prerušeni kralj posle svega daje vest o mojoj ljubavi”, priča glumica Putujućeg pozorišta Fružina Deak.

“Kralj Matija je rođen pre 575 godina, taj Matija koji je toliko naš. Zaista je bila istinita poslovica: Umro je Matija, nestala pravda. Istina, nisu mu sva dela bila pravedna, ali znamo da je doneo umetnost u Mađarsku i kulturu koju je svetu predstavio u svojim Kodeksima” rekla je vođa trupe Putujuće pozorište Eva Poka.

Publika je sa gromoglasnim aplauzom nagradila predstavu, koju je podržala lokalna samouprava Leanjfalu i  Nacionalni kulturni fond Mađarske.

Bajsa
predstava

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.