Ugrás a tartalomra

U osnovnim školama stupio na snagu novi nastavni plan

2018.09.04
21:34
2018.09.04
21:42
Forrás
Pannon RTV
Po novom nastavnom planu i programu, u prvi razred se uvodi novi predmet projektna nastava a u peti informatika i računarstvo.

Noviteti u obrazovanju podstiču decu na učenje gradiva sa razmišljanjem. U novom nastavnom planu veći naglasak se stavlja na razvoj interdisciplinarnih nadležnosti. “U prvom razredu krećemo sa tematskim planiranjem i projektnom nastavom. Tematsko planiranje u našoj školi se radi od ranije. To znači da sakupljamo odgovarajuće nastavne jedinice oko pojedinih tema i njih istražujemo. Ovo se jednako odnosi na mlađe i starije” rekla je učiteljica novosadske OŠ “Sonja Marinković” Žužana Puškaš Šamu.

Ministarstvo prosvete je učinilo velike napore da bi nova školska godina krenula sa novim nastavnim planom. Inovacije se dešavaju u duhu razvoja vremena – rekla je državna sekretarka za obrazovanje Anamarija Viček. “Današnja deca tokom  svakodnevnih aktivnosti se susreću sa stvarima, kao što su računari i internet, što zapravo dovodi do toga da oni imaju određeno predznanje. Tako je prethodni nastavni plan postao suvišan, kada se učilo šta je miš i šta je tastatura. Dakle to je danas potpuno nepotrebno i osnove programiranja su te koje su zaista korisne za decu i na koje stavljamo naglasak.”

Prema novom nastavnom planu u prvom razredu se uči projektna nastava. U okviru predmeta učenici uz korišćenje alatki informacionih i komunikacionih tehnologija i interneta razrađuju određene teme i projekte. U petom razredu se kao novi predmet uvodi informatika i računarstvo, u okviru kojih će se učiti osnove programiranja.

osnovna škola
nastavni plan

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.