Ugrás a tartalomra

Program „Bezgranično" doveo 30 učenika iz Mađarske

2018.09.13
17:59
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući realizaciji programa „Bezgranično" je 30 učenika osnovnih škola iz Mađarske prvi put posetilo Srbiju.

Učenici iz Mađarske koji su u sklopu programa „Bezgranično" došli u Srbiju će tu provesti tri dana, a prva stanica im je bila Subotica. Tridesetak osnovnoškolaca obišlo je grad, kao i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku. Oni su po prvi put u Vojvodini. Sutra idu u Novi Sad, a zatim u Sombor. Prateća nastavnica Franciška Jožefne Ligeti kaže da će pobliže upoznati zgrade i istoriju tokom ovog kružnog putovanja, u kojem deca jako uživaju.

Učenike prati i Zoltan Maruža, zamenik državnog sekretara za obrazovanje Mađarske. Do sada je preko 200 hiljada učenika učestvovalo u programu, koji postoji od 2010. godine. U ciljeve programa se ubraja upoznavanje jedinstvene Karpatske mađarske kulture za čega je jako važno da se deca ne čude kako postoje Mađari preko granice i da i oni pričaju mađarski – rekao je Zoltan Maruža.

Ovim programom se prvenstveno učenici iz Mađarske podržavaju u odlasku van države, ali će uskoro da započne i jedan evropski projekat zahvaljujući kojem će đaci iz Vojvodine moći da putuju u Mađarsku o trošku matične države – kazao je zamenik državnog sekretara Mađarske.

Zoltan Maruža
Subotica

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.