Ugrás a tartalomra

Sećanje na godišnjicu grofa Sečenjija u Beču

2018.09.21
20:29
Forrás
Pannon RTV
U Beču je obeleženo 227. godina od rođenja grofa Ištvana Sečenjija.

Delegacija odbora za spomenike mađarskog državnog parlamenta postavila je venac na spomen tablu na palati u ulici Herengase u Beču. Ove godine pomen je organizovala ambasada Mađarske u Beču uz učešće članova mađarskih i austrijskih društava.

Na palati koja je u vlasništvu porodice Vilček mermerna tabla postavljena povodom 200 godina od rođenja, obaveštava da je tu rođen velikan mađarske istorije. Otac Ištvana Sečenjija, Ferenc je od graditelja iznajmio ovu kuću 1788. godine, a te iste godine 25. novembra njegova supruga je na svet donela ćerku Žofiju, a 21. septembra 1791. godine Ištvana.

Sečenji Ištvan
Beč

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.