Ugrás a tartalomra

U Novom Sadu predstavljeni kandidati sa liste „Mađarska sloga"

2018.09.21
21:26
Forrás
Pannon RTV
U Mađarskom kulturnom centru na skupu građana o budućim planovima govorili Marta Petkovič, Ištvan Šarkozi i Gabor Dolinski.

Kolegijum Evropa otvoren je u Novom Sadu septembra 2015. godine. Ova ustanova godišnje za oko 400 studenata vojvođanskih Mađara obezbeđuje jeftino i kvalitetno stanovanje. Ovaj projekat ostvaren je uz podršku mađarske vlade i zahvaljujući posredovanju Mađarskog nacionalnog saveta. Ištvan Šarkozi, kandidat sa liste „Mađarska sloga" prisetio se vremena kada je bio student u Novom Sadu. „U uvodu sam upravo o tome govorio, da sam kao student prava pet godina živeo u Novom Sadu i stanovao sam nekoliko stotina metara od današnjeg Kolegijuma Evropa u mnogo skromnijim i skupljim okolnostima. I večeras smo automobilom prošli pored Kolegijuma, zaista se može smatrati palatom".

Mađarski nacionalni savet, u kojem trenutno „Mađarska sloga" čini ogromnu većinu, izuzetno važnim smatra dalju podršku obrazovnim ustanovama. Ove godine u Novom Sadu u četiri osnovne škole otvorena su odeljenja na mađarskom jeziku. Ukupno 36 prvaka je 1. septembra preuzelo paket za početak škole.

„Uspeli smo proteklih godina da se izborimo da u svakoj novosadskoj osnovnoj i srednjoj školi opstane nastava na mađarskom jeziku. Smatram da ima još mnogo stvari za koje je zaslužan Mađarski nacionalni savet, a postoje i započeti projekti koje bi želeli da završimo u naredne četiri godine" kaže Marta Petković sa liste „Mađarska sloga".

Marta Petkovič kao važan rezultat ističe i obnovu zgrade u kojoj se nalaze dnevni list „Mađar so" i Izdavačka kuća „Forum", a gde još teku radovi.

Mađarska sloga
Novi Sad
Marta Petković
Ištvan Šarkozi
Gabor Dolinski

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.