Ugrás a tartalomra

Temerin obeležio Evropski dan bez automobila

2018.09.22
22:40
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Oko 200 biciklista danas prepodne krenulo iz naselja prema parku prirode Jegrička. U akciji učestvovale sve starosne generacije.

Jegrička se nalazi na 8 kilometara od centra Temerina, a toliko su prešli biciklisti na Evropski dan bez automobila u pravcu duvanja vetra. Deca su uprkos tome uživali u vožnji biciklom. Pored učenika iz Temerina, učestvovala su i deca iz Bačkog Jarka, oni su u toku današnjeg dana prešli oko 15 kilometara.

Osnovna škola Imre Kokai svake godine učestvuje u biciklističkoj akciji. Prema rečima nastavnice biologije Angele Zelenka, nije teško pokrenuti decu, jer vole ovakve aktivnosti: vole prirodu i važna im je zaštita prirode. “I u drugim akcijama ima mnogo  pozitivnih povratnih informacija, i smatram da je to važno. Kod mnoge dece je to od velikog značaja u daljem životu.”

Akciju su zajednički organizovali Društvo ljubitelja prirode “Falco” i Turistička organizacija opštine Temerin. “S obzirom da sa školama imamo najbolji odnos, a po rečima nastavnice deca svake godine čekaju, pitaju, obožavaju kad je zatvoren saobraćaj, kada svi paze na njih. Cilj ove akcije je obraćanje pažnje, da i oni koji nisu danas na biciklovima, razmisle da se ne moraju svaki dan voziti autom ili motorom, naročito po naselju“, kaže Atila Tot Kaša iz Društva ljubitelja prirode.

Akcija se iz godine u godinu proširuje, broj biciklista prema procenama se ove godine utrostručio u odnosu na prethodnu. Ako se ovako nastavi, u roku od godinu-dve za dan bez automobila se može očekivati i hiljadu biciklista u koloni prema Jegričkoj.
 

Evropski dan bez automobila
Temerin
bicikl

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.