Ugrás a tartalomra

Startovao Ludoški ornitološki kamp

2018.10.08
14:57
2018.10.08
21:06
Forrás
Pannon RTV
Postavljene su mreže na obali Ludoškog jezera, gde se preko 30 godina održava istraživački kamp i prstenovanje ptica.

Na obali Ludoškog jezera se već godinama organizuje istraživački i ekološki kamp radi upoznavanja ptičjih vrsta. Danas u rano jutro su postavljene mreže za ptice na obali jezera. Već preko 30 godina lokalni ornitolozi organizuju istraživačke kampove i posmatranje ptica. Prstenovanje ptica je nezaobilazan program. Stručnjaci na taj način mapiraju pojedine vrste, fizičko stanje jedinki i podatke o njihovim selidbama. Ptice koje još nemaju prsten ga tom prilikom dobijaju.

Ornitolog Bela Kaloča iz Baje kaže da se šifra na prstenu sastoji od slova i brojeva, sadrži sedam ili eventualno osam karaktera, na osnovu kojih se može ustanoviti datum, mesto i vrsta dotične uhvaćene ptice. Ornitolog iz Sente Jožef Gergelj kaže da su na ovim kampovima već otkrili više vrsta, te da su deca ovde na trerenu provela leto. On dodaje da je letnji kamp prvi put održan 1987. godine i da je jedini u državi koji radi bez prekida, održavao se čak i tokom ratnih godina, te je zahvaljujući tome označeno preko 120 hiljada ptica, a broj registrovanih vrsta je više od 110.

Ludoš

Najnovije

07:52

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.
13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.