Ugrás a tartalomra

Ruka pomoći i podrške MNS

2018.10.13
23:04
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Novobečejske porodice dobijaju brojnu podršku zahvaljujući programima Mađarskog nacionalnog saveta.

Prethodnih godina Mađarski nacionalni savet pružao je podršku studentima, đacima i mališanima u vrtićima Novog Bečeja. Podrška MNS nije ništa drugo nego ruka pomoći pružena kako roditeljima tako i đacima, jer učenje na maternjem jeziku čini uspešnijim.

Đak prvak Aron Ljubović se pohvalio nedavno dobijenim školskim poklon paketom. Prema rečima oca Arona, njihov sin je od predškolskih dana uključen u program za podršku vrtićima širom Karpatskog basena koordiranom od strane MNS.

“Obezbeđeni su im mađarski kutak i savremeno igralište. Mađarski kutak sadrži knjige i CD-ove sa bajkama, organizovano je lutkarsko pozorište uz koje deca mogu da razvijaju maternji jezik. Pored toga, u prethodnom mesecu je bila podela paketa, koji je takođe u velikoj meri pomogao kućnom budžetu, a doneo je radost ne samo deci nego i roditeljima“ rekao je roditelj Saša Ljubović iz Novog Bečeja.

Zahvaljujući programu stipendiranja visokog obrazovanja, više novobečejskih studenata studira. Porodica Zedi ima dva studenta. Obadvoje primaju stipendije i stanuju u novosadskom kolegijumu Evropa. Janoš i njegova sestra Otilia u budućnosti svakako žele ostati u zemlji.

“Završavam studije. Dve godine sam provela u kolegijumu Evropa. Odmah pri otvaranju, mi smo bili prva generacija, koja se uselila. Jako je lep, moderan, opremljen dom. Znam, jer imam osnove za upoređivanje i zahvalna sam jer sam mogla tamo stanovati. Zahvalna sam i za stipendiju, koju sam četiri godine dobijala od MSN“ kaže studentkinja Otilia Zedi.

MNS predstavlja interese mađarske zajednice u Vojvodini i to će činiti i u budućnosti. Važno je da oni koji žive ovde, naročito mladi, mogu da se pokažu – rekli su kandidati “Mađarske sloge” prilikom posete porodicama.

“Tokom posete porodica imala smo zadovoljstvo da upoznam mlade ljude koji nakon diplomiranja u svakom slučaju žele ostati kući, u Vojvodini bi želeli raditi i na taj način pomognu i jačaju mađarsku zajednicu u Vojvodini“ rekla je Edvina Erdedi, kandidatkinja “Mađarske sloge”.

Ovom prilikom su kandidati “Mađarske sloge” posetili četiri novobečejske porodice.

Mađarski Nacionalni Savet
Novi Bečej
Mađarska sloga

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.