Ugrás a tartalomra

Crkva u Zrenjaninu dobila novi krst

2018.10.18
20:20
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Na krov katoličke crkve Svetog Jovana Nepomuka postavljen je novi krst.

Nakon 150 godina zamenjen je krst na rimokatoličkoj crkvi Svetog Jovana Nepomuka u Zrenjaninu. Majstori su već započeli da uklanjaju skele, što će biti završeno po svemu sudeći do prvog novembra. Izvođači radova su nameravali da postave novi krst još u ponedeljak, no u tome ih je onemogućio snažan vetar. Krst je pokriven zlatnim pločicama i težak je oko 70 kilograma tako da njegovo podizanje na skoro 60 metara visine uopšte nije bio lak posao. Još teže je bilo demontoranje starog, 200 kilograma teškog krsta, koji će nadalje biti izložen u dvorištu biskupije.

Kontrolni organ, građevinski inženjer Zorica Grujić kaže da je skidanje krsta bilo zaista teško jer nisu znali na čega da računaju, kakva je konstrukcija i da li će biti u stanju da ga skinu, te su na kraju morali da seku krst kako bi ga skinuli. Novi krst napravljen je od novih materijala jer stari nije mogao da bude vraćen.

Zamenjen je limeni pokrivač krova, pokriveno je pročelje i ostaje još da se uredi vidikovac, a planirano je i da se digitalizuje toranjski časovnik. Zrenjaninski biskup Laslo Nemet kaže da je skinut ceo limeni krov i postavljen je novi bakarni koji bi trebao da duže vreme čuva toranj.

Danas su inače zamenjeni i prozori, jer su bili jako dotrajali i morali su biti izvađeni. Ima ih osam i postavljaju se novi od aluminijuma. Vernici Banata se pripremaju za proslavu 150. godišnjice crkve, a centralna svečanost će se održati misom zahvalnicom 24. novembra u 11 časova na kojoj će učestvovati biskupi Srbije i ambasador Svete Stolice.

Zrenjanin
crkva
krst

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.