Ugrás a tartalomra

Unapređenje Palićkog i Ludoškog jezera

2018.10.19
21:38
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Projekat upravljanja vodnim staništima prekograničnog sliva jezera Palić-Ludaš nalazi se na polovini realizacije.

U vizitorskom centru na Ludošu održan je seminar za korisnike prostora oko jezera, te se za sledeću godinu planira rad na okolini Palićkog i Ludoškog jezera u cilju vraćanja prirodnog živog sveta. U protekle dve decenije je flora i fauna jezera zbog zagađenja pretrpela velike štete. Istraživanje toga i popravljanje stanja je za svoj cilj postavio projekat u okviru prekogranične saradnje IPA.

Stručni saradnik javnog preduzeća Palić-Ludaš Tamaš Vinko kaže da se uvek istražuje svet ptica, insekata i biljaka. Pokušavamo da ustanovimo koje su funkcije koje pomažu staništima, te nadalje razmnožavanje raznih autohtonih biljnih vrsta kako bi se revitalizovala različita degradirana staništa koja takođe mogu da se nađu na ovim područjima.

Direktorka Palić-Ludaša Marta Dobo kaže da se projekat nalazi na polovini i da već ima rezultata i dodaje da je jako važno da se dobijeni rezultati podele sa lokalnim stanovništvom, te da učestvuju svi korisnici okoline jezera.

Palićko jezero
Ludoško jezero

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.