Ugrás a tartalomra

Festival testenina u Budisavi kao moguć deo turističke ponude

2018.10.21
16:22
2018.10.21
16:27
Forrás
Pannon RTV
U sedištu budisavskog KUD “Petefi Šandor” vredne domaćice iz Vojvodine i Mađarske predstavile su kolače i peciva pripremljene na tradicionalan način.

Žene iz Temerina spremile su taranu, tradicionalni seljački obrok, a vredne domaćice iz Rumenke pravile su testo u obliku školjki. Stolovi su bili napunjeni raznim delikatesima. Ceo događaj je pratio prigodni kulturni program koji su pripremili članovi lokalnog KUD-a.

Gosti iz mađarskog Tisasigeta su promovisali tradicionalne slatkiše. “Doneli smo osam vrsta kolača. Ja sam donela recepte moje majke. Istina, ona je bila iz Čantavira, ali zato je bila dobar majstor u pripremanju mešanih testa i peciva.”

Novosadska ekipa je donela veliki broj delikatesa. “Trudimo se da donosimo kolače i ručne radove naših baka i prabaka. Jako nam se sviđa ovde, sklapamo nova poznanstva.”

Deveti put se organizuje Festival testenina u Budisavi. Zahvaljujući ovom događaju, na porodičnu trpezu stiže sve više tradicionalnih kolača. “Svako donosi svoju tradiciju i razmenjujemo recepte. Kad odemo kući, mi po tim nama nepoznatim receptima napravimo kolače” kaže Agneš Maćaš, predsednica sekcije ručnih radova “Arvačka” pri KUD “Petefi Šandor” u Budisavi.

Budisavski Festival testenina u budućnosti mogao bi biti deo turističke ponude, pomažući u unapređenju privrede naselja – rekao je Aron Šutuš, kandidat “Mađarske sloge”. “Znamo dobro kako jedna lokalna inicijativa može biti moćna i kako može izrasti u veliku manifestaciju, mislimo tu na Mađarsku kuhinju u Skorenovcu, Dane višanja u Feketiću ili torđanski Festival kukuruza. Mislim da je vredno razmisliti o takvim događajima, imamo žene u Bačkoj i Banatu, koje nam mogu pokazati još više.”

Budisava
Festival testenina
Aron Šutuš

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.