Ugrás a tartalomra

Dobar prinos, niska cena

2018.10.21
21:54
2018.10.21
22:00
Forrás
Pannon RTV
Berba kukuruza u Vojvodini, na oko 550 hiljada hektara se privodi kraju. Vremenski uslovi su pogodovali kukuruzu i samoj berbi, ali cena od 14 dinara po kilogramu je zaista nepovoljna.

Jožef Berenji je obrao kukuruz. Klipovi su lepo razvijeni, ratar iz Totovog Sela je zadovoljan prinosom, ali se žali na nisku otkupnu cenu: “Tristo kilograma kukuruza treba dati za sto kilograma osnovnog đubriva. To je previše, jer je veliko ulaganje za pšenicu. Lepo je rodilo, ali sada baš nema cenu, ni vrednost.”

Jožef Fekeč ima još kukuruza na njivi. Novoorahovački ratar se nada visokom prinosu, na ovaj način je obezbedio hranu za stoku za sledeće dve godine. “Obrali smo kukuruz u klipu što smo mogli, napunili sve čardake, šupe, sad više nemamo mesta. Ostalo nam je još 4-5 jutara, to ćemo obrati u zrnu. Vlažnost još nije postigla potreban nivo, tako još čekamo do kraja nedelje i krećemo sa kombajnima.”

Skladišta su puna – kaže Zoltan Farkaš. Vlasnik zemljoradničke zadruge je dodao kako nema izvoza i zbog stagniranja tržišta je cena kukuruza niska. “Tržište stoji, stigli smo dotle da su nam puni kapaciteti i nemamo više mogućnosti da otkupljujemo kukuruz. Prinosi su veoma dobri, rodilo je je 5-8 tona po jutru, zavisno od sorte i kvaliteta zemlje.”

Ratari su začuđeni zbog prestanka izvoza, jer zbog suše u Evropi vlada nestašica stočne hrane i naši usevi bi mogli da se prodaju. Kad će se situacija promeniti na bolje, još je neizvesno – kažu ratari.

kukuruz

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.