Ugrás a tartalomra

Sivac: Sećanje na Kornela Sentelekija

2018.10.21
22:58
2018.10.21
23:07
Forrás
Pannon RTV
U subotu je obeležena 125. godišnjica rođenja i 85. godišnjica smrti lekara, pisca i prevodioca u njegovom rodnom selu Sivcu.

U okviru “Sentelekijevih dana” organizovane su izložbe i umetnički program, dodeljena književna nagrada  “Senteleki Kornel” kao i nagrada za prevođenje “Bosiljak”. Događaj su podržali pokrajina, Mađarski nacionalni savet, lokalna samouprava Kule i Muzej opštine Bačka Topola.

Da li se mađarska književnost Vojvodine odvaja od književnosti u zemlji matici? Koje su dužnosti mađarskog književnika u Vojvodini? Između ostalog, Kornel Senteleki se interesovao za ova pitanja – naglasila je Emoke Berenji, predsednica Saveta “Sentelekijevi dani”: “Mislim da problemi kojima se on bavio, kako u njegovim prepiskama, tako u kritikama, čak i u pesmama, poeziji, vraćaju se u naš svakodnevni život. Senteleki, ako se možemo tako loše izraziti, ima poruku i današnjim autorima, ne samo književnicima, nego i običnim, svakodnevnim ljudima.”

Pored likovne izložbe vojvođanskih stvaralaca, na događaju je otvorena i posebna izložba sastavljena od rukopisa, fotografija i drugih predmeta Kornela Sentelekija. Ovogodišnji dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo “Senteleki” je akademik i pisac Tibor Varadi, koji je tekstove napisao na osnovu sačuvanih dokumenata svoje advokatske porodice. “Osnova mog povratka u književnost je porodična arhiva u kojoj sam pronašao veliki broj Sentelekijevih pisama. Ova nagrada je posebno zadovoljstvo za mene jer sam na neki način ponovo oživeo prošlost.”

Nagradu za prevodilaštvo “Bosiljak” ove godine je dobio Roland Orčik, koji je u poslednje dve decenije uređivačkim, prevodilačkim i književnim aktivnostima uveliko doprineo oživljavanju južnoslovensko-mađarskih književnih odnosa. “Opet smo svedoci izolacije i u ovakvim periodima uvek se treba boriti za otvorenost. Ako pogledamo kakva je ovo oblast, Senteleki kaže, ne žive ovde samo Mađari, tu žive i Srbi i drugi narodi. I zato je mađarska književnost u Vojvodini drugačija, jer prihvata takve uticaje.”

Nakon svečane sednice saveta Sentelekijevih dana upriličen je kulturni program. Tokom dana učesnici su odali počast na grobu Sentelekija i položili vence na spomen ploče Kornela Sentelekija i Mladena Leskovca.

Sivac
Kornel Senteleki
Tibor Varadi

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.