Ugrás a tartalomra

59 godina katedre na mađarskom jeziku

2018.10.24
18:27
Forrás
Pannon RTV
Svečano je proslavljen 59-godišnji rad katedre na mađarskom jeziku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Obeležavanje osnivanja katedre na mađarskom jeziku se tradicionalno obeležava u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Iniverziteta u Novom Sadu, te se tom prilikom dodeljuju i nagrade za književnost „Ervin Šinko". Ove godine obeležava se i 120-godišnjica Ervina Šinka, istoričara književnosti koji je 1959. godine postavio temelje katedre. Šefica katedre Eva Toldi kaže da su želeli da istaknu ličnost Ervina Šinka i njega kao profesora, jer bio odlučujuća ličnost javnog života Vojvodine i književnosti vojvođanskih Mađara.

Ovodišnja nagrada dodeljena je Dori Olah za zbirku o kojoj je članica komisije Aniko Novak rekla da je izuzetno posebna i na granici književnosti i likovne umetnosti, kao svojevrsni vizuelni dnevnik. Dora Olah kaže da noseća nit nije tekst već crteži, koji se smenjuju sa tekstom.

Filozofski fakultet
Novi Sad
katedra mađarskog jezika

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.