Ugrás a tartalomra

Susret folkloraša, pevača i muzičara u Tornjošu

2018.11.04
13:08
Forrás
Pannon RTV
Po deseti put je organizovan susret narodnog stvaralaštva u Domu kulutre „Adi Endre". Na sceni su nastupili muzičari, igrači i pevači narodne muzike.

Igračka grupa „Čiribiri" kulturnog društva „Adi Endre" zabavila je publiku izvođenjem šomođi igara. Dora Cipo, igrač kaže: „Dopada mi se što ouvek dobijemo novu nošnju i što nam upletu kosu. Imamo lepe mašne, i uvek lepo igramo pred publikom."

Na ovu manifestaciju stižu učesnici iz čitave Vojvodine i iz Mađarske. Orkestar „Haranglab" iz Zalaegeršega izveo je pesme iz Pomurja, Zale i Erdelja. „Orkestar „Haranglab" osnovan je 1985. godine, i sada upravo stižemo u Isusove godine. U osnovi sviramo narodnu muziku. Različitim instrumentima predstavljamo mađarsku muziku sa različitih teritorija, i kada je potrebno koristimo i autentične instrumente" kaže Jene Šhrajner, osnivač orketstra.

Friđeš Tot Uđonka, organiztaor susreta kaže da je prvenstveni cilj manifestacije očuvanje vrednosti. „Oživljavamo sve što se odnosi na mađarsku kulturu baštinu.  Čuvamo i nastojimo da predamo mlađima. Zbog toga ovde nastupaju mladi, učesnici srednjih godina, kao i stariji". Dodaje da tokom  nastupa učesnici pažljivo posmatraju jedni druge, i na taj način izgrađuju kontakte sa društvima koji stižu iz drugih sredina.
 

susret
folklor
Tornjoš

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.