Ugrás a tartalomra

Promene u mađarskim porodicama nakon Drugog svetskog rata

2018.11.10
22:10
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Naučna konferencija o promeni u porodicama vojvođanskih Mađara u periodu od 1945. do 1990. društva za etnologiju održana u Bačkoj Topoli

Isus i Deda Mraz, odnosno božični i novogodišnji običaji vojvođanskih Mađara u vreme socijalizma, Ukidanje zatvorenih  društava, Zemlja ili škola – samo su neki od naslova osam predavanja koji su se čuli na konferenciji o porodici u organizaciji Društva za etnologiju „Kiš Lajoš".

Predsednica Društva Ana Soke kaže: „Želimo da istražimo ovaj period, jer nije još potpuno obrađen, od Drugog svetskog rata do 1990. godine. Kako su se formirale porodice, koji činioci su vodili ka tome, kako se urušava jedno zatvoreno društvo i kako se pojavljuju novi trendovi".

Na skupu je predstavljena i nova knjiga Lede Šiling i Ištvana Šilinga o spomenicima Pijeti u zapadnoj Bačkoj. „Istražili smo spomenke Pijeti na otvorenom u zapadnoj Bačkoj, ispitali smo ih i predstavili. Veoma lepo izdanje „Foruma", poput foto albuma. Govorimo o tome kakva spomen obeležja Pijete su nastala od 18. veka do danas"  kaže Ištvan Šiling, etnolog i urednik izdanja.

Na konferenciji su nagrade Društva etnologa „Kiš Lajoš" dobili i šesto amatera sakupljača narodnog blaga koji su na polju foklora i materijalne kutlure mnogo učinili na očuvanju tradicije. 

Novi Sad
porodica

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.