Ugrás a tartalomra

150 godina katedrale u Zrenjaninu

2018.11.18
17:11
2024.03.19
08:33
Forrás
RTV Pannon
Vernici rimokatoličke crkve iz Banata će u sledeću subotu misom zahvalnicom proslaviti 150-tu godišnjicu svoje katedrale.

Očekuje se dolazak više stotina vernika sa teritorije biskupije, pozvan je i vatikanski nuncij i deset biskupa. Zvona katedralne crkve Svetog Ivana Nepomuka prvi put su zazvonila pre 150 godina, 24. novembra 1968. godine. Crkva je sagrađena na mestu ranije, barokne rimokatoličke crkve. Pripreme za proslavu jubileja su odavno započele. Crkva je obnovljena, ima nov pozlaćeni krst na tornju, uređena je fasada, dok su se vernici pripremili duhovnom obnovom.

Zrenjaninski paroh Laslo Đuriš kaže da su se pripremili koliko su mogli. Sveta misa zahvalnica održaće se 24. novembra u 11 časova. U Zrenjaninu ima skoro 5 hiljada vernika rimokatoličke crkve, to su većinom Mađari koji žive na obodu grada koji kažu da jako čekaju proslavu.

Zrenjanin
katedrala

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.