Ugrás a tartalomra

Deli pozvao EU na odlučniji nastup na Zapadnom Balkanu

2018.11.29
18:43
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Mere Prištine i provokacije podriva bilateralne odnose, izjavio evroposlanik Andor Deli.

Sve je očigledniji nedostatak odlučnog nastupa Evropske unije u regiji zapadnog Balkana – istaknuo je Andor Deli. Evroposlanik iz redova narodnih stranaka je u svom nastupu rekao da su se tokom leta mogli videti ohrabrujući znaci u dijalogu Beograda i Prištine. Međutim, dešavanja od proteklih nedelja, ekonomske mere Prištine i druge provokacije su uzele takav tok koji podriva bilateralne odnose, a takođe i uspostavljanje zajedničke ekonomske zone.

"Krajnje je vreme da Komisija deluje. Nedostatak evropskog vodstva na Zapadnom Balkanu je sve očiglednije i hitnije. Komisija ima značajnu ulogu, ali važne odluke treba d adonesu politička tela, na primer Savet i države članice. Treba prekinuti skrivati iza tehnokratskih i birokratskih kriterijuma ocenjivanja Komisije. Verovati da će pravna harmonizacija i članstvo u EU automatski rešiti balkanska pitanja je iluzija i naivnost. Te stvari treba uzeti ozbiljno jer će se opet ponoviti što je bilo i ranije, da će Sjedinjene Američke Države i Rusija prelomiti i rešiti evropska pitanja" – izjavio je Andor Deli, evroposlanik mađarskog Fidesa i Demohrišćanske narodne stranke rodom iz Vojvodine.

Zapadni Balkan
Evropska Unija

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.