Ugrás a tartalomra

Uljana repica slabo napreduje

2018.12.05
14:46
2018.12.05
20:49
Forrás
Pannon RTV
Poslednjih godina značajno je skočila veličina površina posejanih uljanom repicom i procenjuje se da je letos ona skinuta sa 50 hiljada hektara.

Stabilni prinosi, prihvatljiva cena, velika potražnja za proizvodom, uveli su ovu industrijsku biljku u setvene planove. Međutim, ove godine zbog kasnog nicanja uljana repica slabo napreduje, a nejaku biljku napale su i štetočine.

Kiša koja je pala u poslednjih deset dana nakvasila je gornji površinski sloj, te neće stati razvoj jesenjih setvenih kultura. Na parceli Kristiana Buranja, senćanskog poljoprivrednika, uljana repica je u dobroj kondiciji, ali kaže, to je zahvaljujući temeljnoj obradi zemljišta.

„Ove godine ne možemo da govorimo o prosečnom nicanju od 99 odsto, ali kod paralelne sadnje ni jedan red nije pao u ugaženu zemlju. Sva vlaga koja je dobijena tokom leta zadržala se u brazdama, i to je omogućilo bolje nicanje" kaže Kristian Buranj, poljoprivrednik iz Sente.

Zbog produženog jesenjeg vremena, štetočine su se pojavile u većem broju i napale rod.

„Kod repice se prvo pojavljuju bube surlaši, repičina pipa, mala i velika repičina pipa. Prošle godine januar je bio veoma topao, što je dovelo do pojave ovih štetočina, koje su veoma rano počele da polažu jaja. Kada su štetočine bile uočljive, tako da je bilo neophodno prskanje, one su već položile jaja i kasno je bilo za tretman. I ove godine njihova pojava zavisiće od temperature" kaže Andrea Babić, agronom za zaštitu bilja u Senti.

Širom Vojvodine na više mesta uljana repica dočekuje zimu u neodgovarajućem stanju, odnosno nije razvijeno šest do osam listova i rozeta. Zbog toga osim brige zbog nedovoljnog rasta i opasnosti od štetočina, poljoprivrednici strahuju i od izmrzavanja uljane repice.

Uljana repica

Slične vesti

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.