Ugrás a tartalomra

Počelo hranjenje divljači u opštini Kanjiža

2018.12.05
14:57
2018.12.05
15:06
Forrás
Pannon RTV
Lovačko društvo brine o zimskoj ishrani divljači i u hranilicama su pripremili obilne količine hrane.

Lovci su na teritoriji opštine rasporedili oko 400 hranilica. U sklopu prihranjivanja divljači potrebno im je obezbediti i so jer je kalcijum potreban za obnovu rogova jelena, objašnjava Janoš Farago, koji i sam brine o dopunjavanju nekoliko hranilica.

„Započeli smo zimsko hranjenje divljači. Prihranjujemo ih uglavnom sa zrnastom hranom, kukuruzom, u ovom trenutku obezbedili smo pet hiljada kilograma. Osim ovog početka, kada bude hladnije, i potrebna je intenzivnija prihrana, onda ćemo dodati koncentrat, granule koje su pripremljene baš za divljač, i ukoliko pada sneg to onda dajemo" kaže Janoš Farago, predsednik Lovačkog društva Kanjiža.

Mesnom lovačkom turizmu značajno doprinosi i odgovarajuće zimsko hranjenje divljači, kaže grupovođa Đorđe Nićiforović. Prihranjivanje obuhvata mnoge životinje, fazane, zečeve, srne, divlje svinje. Na teritoriji opštine se, osim toga, mogu videti i lisice, šakali, divlje mačke.

„Zimsko prihranjivanje traje dok ima potrebe. Ukoliko ima snega, i jakog minusa, makar trajao i do kraja marta, dotle hranimo. Na primer, prošle godine jaka zima je bila u martu, i onda smo ih hranili dva do tri puta nedeljno i nosili hranu divljači" kaže grupovođa Đorđe Nićiforović iz Lovačkog društva Kanjiža.

Prihrana divljači višestruko je važna. S jedne strane da bi divljač u odgovarajućoj kondiciji uspela da prezimi, a sa druge strane to je način da ih drže podalje od poljoprivrednih parcela i da lovci divljač održe na svoj teritoriji.

divljač
Kanjiža

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.