Ugrás a tartalomra

Uspeh programa ekonomskog razvoja Vojvodine

2018.12.07
21:28
2018.12.07
22:43
Forrás
RTV Pannon
U poslednje tri godine u Vojvodini je investirano 250 miliona evra, čulo se na stručnoj konferenciji „Razvoj privrede vojvođanskih Mađara 2015-2018".

U poslednje tri godine ostvarene su, ili su u toku investicije u visini od gotovo 250 miliona evra, od čega je izgrađeno 23 pogona, a podršku je dobilo oko 10 hiljada preduzetnika i porodica vojvođanskih Mađara. Njima je osiguran privredni rast, odnosno stanovanje, kao i uslovi za bavljenje ruralnim preduzetništvom. Ovo se čulo na stručnoj konferenciji „Razvoj privrede vojvođanskih Mađara 2015-2018" koja je održana u zgradi VM4K.

Levente Mađar, zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske ocenio je kao uspešan program razvoj privrede Vojvodine koji se odvijao uz podršku mađarske vlade. Rekao je da je od svih država u okruženju, Srbija bila jedina spremna da prevaziđe stogodišnje nasledstvo i dostojno se odnosi prema brizi o mađarskoj manjini.

„Naučili smo kako i kao manjina da budemo uspešni, i kako je moguće i preko granica zajednički raditi na podizanju nacije. Ono što je poseban doprinos ove godine, jeste i da smo pronašli zajednički jezik sa većinom, i zbog toga je ovo jedinstveni uspeh vojvođanskih Mađara jer ovo nije ostvareno ni u jednoj drugoj relaciji" rekao je Levente Mađar, zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a ukazao je na to da je ostvarenje programa razvoja privrede omogućila promena paradigme nacionalne politike mađarske vlade u 2010. godini, kada je u središte stavljeno osnaživanje na rodnom tlu. Prema njegovom mišljenju, iz ničega uspeli su da stvore efikasan, funkcionalan, moderan sistem: „Izgradili smo sistem koji se temeljio na tome da krećemo iz različitih pravaca, svako ispunjavajući svoje zadatke, ali ćemo se dogovoriti gde se susrećemo. U protekle tri godine, po mom mišljenju, jedan od najvećih rezultata ovog programa je i to što kada smo stigli do dogovorenog cilja, onda je uvek bio tu onaj sa kim smo se dogovorili da se tu sretnemo".

Dr Imre Nađ, predsednik Upravnog odbora Fondacije Prosperitati u brojkama je predstavio najvažnije rezultate u protekle tri godine. U oblasti poljoprivrede dato je blizu osam hiljada investicija malih vrednosti. Velike investicije ostvarivane su u iznosima od 500 hiljada evra. „Složene razvojne investicije su veoma bitan deo, i u ovoj strukturi imaju veliki značaj. Velike investicije zato sam „zazelenio" jer su većinom vezane za poljoprivredu, i u budućnosti moći će da  obezbede dalji uspešan razvoj privrednika".

Đula Plesčinger, predsednik Društva privrednika Mađarske istakao je podršku mađarske vlade i strateško razmišljanje. Smatra da zahvaljujući ovoj podršci u Vojvodini je već prednost biti Mađar: „Ova podrška ostvarena na konkursu ne znači samo da može da se ostvari neka investicije, nego ima složen uticaj i sa sobom donosi mnogo posledica svaki dinar podrške. Iz ostvarene investicije stvara se nova potrošnja, rastu prihodi kao i budžetski izvori".

Na stručnoj konferenciji izrečena je i zahvalnost Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije za pozitivan stav, kao i Ištvanu Pastoru, predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara za povezivanje vojvođanskih Mađara sa matičnom zemljom kao i sa većinskim narodom.

program ekonomskog razvoja Vojvodine
Levente Mađar
Ištvan Pastor
Imre Nađ
Fondacija Prosperitati

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.