Ugrás a tartalomra

Čango tradicija u Subotici

2018.12.16
20:44
Forrás
Pannon RTV
Moldavski Čangoi su najistočnija i možda najizolovanija zajednica Mađara. Kulturu izolovane zajednice sad su upoznali i ljudi koji žive u Vojvodini.

Grupa za očuvanje tradicije iz Forofalve je uz podršku Fondacije Betlen Gabor i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske obezbedila nastupe u više naselja Vojvodine.

Fleš mob nastup moldavskih Čangoa na glavnom trgu Subotice počelo je pesmom. Sledeća stanica članova grupe iz Forofalve i Mađarfalve je Temerin, nakon toga nastavljaju put za Hrvatsku. U okviru vojvođanske turneje i u Subotici su predstavili svoju tradiciju.

Nakon pesme, moldavski Čangoi su u nedelju popodne izveli splet igara na sveopštu radost prolaznika u centru Subotice. Svi izvođači su po prvi put u Vojvodini. “Jako mi se sviđa, nismo ni smeli sanjati da ćemo stići dovde, da predstavimo našu kulturu. Veoma smo uzbuđeni što ste nas pozvali“ oduševljena je Anamaria Ištok iz Rumunije.

Članovi obe grupe za negu tradicije su na turneji po Južnim krajevima. “Dugo sam imao želju da vidim ovdašnje Mađare. Mnogi ne znaju da Čango Mađari još postoje i cilj nam je da predstavimo ono što je ostalo od predivne tradicije Čangoša” rekao je umetnički direktor Grupe za negu tradicije Forofalve u Rumuniji Janoš Antal-Vajda.

Turneja je započela u Temišvaru, nastavila u Vojvodini: u Totovom Selu, Senti, Temerinu i Subotici. Put nastavljaju u Hrvatskoj, narednih dana ih očekuju u Vukovaru, Osijeku i Suzi.

Subotica

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.