Ugrás a tartalomra

Mađarski pokret: Neophodno suočavanje sa veličinom i stanjem zajednice

2018.12.31
19:43
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Odbijanjem istraživanja o iseljavanju iz Vojvodine Mađarski nacionalni savet baca nauku u blato, smatra Mađarski pokret.

Mađarski pokret poželeo je srećnu Novu godinu u saopštenju upućenom našoj redakciji u kojem kaže da je odbijanjem inicijative da se uradi istraživanje o iseljavanju iz Vojvodine Mađarski nacionalni savet na sednici u petak, 28. decembra, bacio nauku u blato.

Na sednici su Aniko Novak, članica Mađarskog nacionalnog saveta sa liste Mađarskog pokreta i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta diskutovali na ovu temu. Na osnovu saopštenja Mađarskog pokreta suočavanje sa veličinom i stanjem naše zajednice neophodno je kako bi u vezi ovog problema doneli validne zaključke. Mađarski pokret, stoji u saopštenju, smatra da tačne razloge iseljavanja mogu da utvrde samo istraživači. Odbijen je predlog da se ova tema uvrsti na dnevni red sednice Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik MNS-a kaže da istraživanje samo onda može biti korisno za vojvođanske Mađare ako primeni naučna znanja da odgovori na pitanja koja unapređuju položaj mađarske zajednice. „U proteklom periodu bilo je više istraživanja koja su se bavila pitanjem iseljavanja, i predlog istraživanja koje se pojavljuje nije ono što nedostaje. Izvršena istraživanja, koja su ispitivala i motive, ukazuju i na to kojim sredstvima možemo uticati na ostanak Mađara na rodnom tlu i pomoći njihov napredak i među njima ni jedan se nije koncentrisao na utvrđivanje broja, nego na aktivno delovanje" rekao je Jene Hajnal, predsednik MNS (Mađarska sloga)

Jene Hajnal je dodao: kao i u prethodne čtiri godine i u naredne četiri godine žele da se bave aktivnim delovanjem, a ne da kroz podatke pribavljene kroz istraživanje stvaraju biračku bazu, nego delima da ostvare programe koji jačaju mađarsku zajednicu.

Mađarski pokret

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.