Ugrás a tartalomra

Sećanje na čuruške „hladne dane"

2019.01.04
17:03
2019.01.04
20:44
Forrás
Pannon RTV
U čuruškom muzeju žele da postave i spomen obeležje Srbima i Mađarima koji su spasavali svoje komšije tokom zloglasnih dešavanja.

Pre 77 godina je u okolini Šajkaša započela takozvana bačka racija, koja se u istoriji navodi i kao „hladni dani". U Čurugu koji je brojao oko 10 hiljada stanovnika je više stotina nedužnih Srba i Jevreja stradalo 1942. godine. Danas im je u Topalov magacinu u Čurugu održana komemoracija.

U tim nemilim dešavanjima pre 77 godina je ubijeno više članova porodice Lazara Kaćanskog. On redovno odlazi i na komemoracije žrtvama Čuruga mađarske nacionalnosti i kaže da Memorijalno društvo „Racija 1942" nezavisno od nacionalnosti stoji iza svih nevinih žrtava te dodaje da zato odlaze i u Boronj gde su Mađari bili nedužne žrtve.

Godine 2013. je uz podršku mađarske vlade magacin pretvoren u muzej. Prema planovima Memorijalnog društva „Racija 1942" će izložba  koja čuva sećanje na žrtve imati i jedan deo loklane istorije. Sekretar društva Jasmina Jurišin kaže da im je cilj da upoznaju ljude sa istorijskim činjenicama i onime što je raciji prethodilo, ali će zahvaljujući višegodišnjoj dobroj saradnji postojati i spomen-soba koja će prikazati i život ovdašnjih Mađara.

U muzeju u Čurugu žele da postave i spomen obeležje onim Srbima i Mađarima koji su u to vreme rizikovali svoj život da bi spasili svoje komšije različite nacionalnosti.

sećanje
Čurug

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.