Ugrás a tartalomra

Balint Pastor: Realno je predviđanje da Srbija može u EU 2025.

2019.01.11
18:50
Forrás
Pannon RTV
To ne zavisi samo od harmonizacije zakona u Srbiji i otvaranja i zatvaranja poglavlja, rekao je Balint Pastor u emisiji „Subjektiv".

Republički poslanik SVM izneo je da priključivanje zavisi od Evropske unije, ali značajnu ulogu u evrointegracijama ima i normalizacija odnosa Beograda i Prištine. S obzirom da se ove godine održavaju izbori za Evropski parlament, na kojima po prvi put mogu da glasaju i vojvođanski Mađari sa dvojnim državljanstvom, čini se da je Unija zaokupljena sobom. Koristeći tu situaciju vlast na Kosovu preduzela je korake kao što je formiranje vojske ili uspostavljanje 100 odstotne carine na srpske proizvode.

„Priključenje Evropskoj uniji je dug proces i mi vojvođanski Mađari bi trebali da imamo koristi od toga. To ćemo delom ostvariti kroz učešće na različitim, sve brojnijim konkursima, primera radi kao što je IPARD za poljoprivrednike. Drugo, to je prilika i da zakonodavni okvir koji rešava različite životne oblasti bude savremeniji i u većoj meri da odgovara potrebama vojvođanskih Mađara. Upravo zbog toga ovih 35 pregovaračkih poglavlja obrađuju sve oblasti života. Nije slučajno što pred priključenje Evropskoj uniji parlamenti postaju neka vrsta fabrike zakona, i to nije drugačije ni u Srbiji, i neće biti drugačije ni tokom 2019. godine" rekao je Balint Pastor,  republički poslanik (SVM).

Balint Pastor
SVM

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.