Ugrás a tartalomra

Kanjiža nastavlja da podržava poljoprivrednike

2019.01.18
18:40
2019.01.18
18:53
Forrás
Pannon RTV
Potpisani ugovori sa lokalnim proizvođačima kojima je iz Budžetskog fonda za poljoprivredu i rurlani razvoj podeljeno 3,2 miliona dinara.

Ukupno 77 poljoprivrednih proizvođača dobilo je novac na konkursima kanjiškog budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Zoltan Kovač iz Malih Pijaca imao je više uspešnih konkursa: „Konkurisao sam po tri osnova, jedan je subvencionisanje kamate, drugi je za uklanjanje uginule stoke i treći za obnovu zemljanih puteva."

U drugom konkursnom krugu na raspolaganju je bilo 3,2 miliona dinara u sedam različitih linija. Jožef Sabo, odgajivač svinja iz Adorjana zahvaljujući konkursu obnovio je svoje matično stado. „U prvom krugu nismo se prijavili, nismo želeli,  ali kako mi imamo umatičena grla, saznali smo da nije utrošen iznos, da ima i drugi krug i tada smo konkurisali. Kupili smo novu liniju grla, s obzirom da smo mi imali i do sada matično stado, ali i tu uvek treba osvežavati novim grlima".

U prvom krugu lokalna samouprava Kanjiže odobrila je 7,119 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima od septembra. Ervin Husar, član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu kaže da je bilo veliko interesovanje za konkurse. „One konkursne linije za koje je bilo interesovanje od bar 80 odsto, ostaće i ubuduće. Takva je, na primer,  linija subvencionisanja kamate za poljoprivredne kredite, za kupovinu priplodnih grla stoke, ili ulaganja u zalivne sisteme, ali bi želeli da nastavimo da podržavamo i ulaganja u organsku proizvodnju, i troškove bezbednog odlaganja uginulih životinja."

Ervin Hužvar je naglasio da će linije za koje je bilo manje interesovanje objediniti, tako će ostati i dalje dostupne proizvođačima.

Kanjiža
poljoprivreda

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.