Ugrás a tartalomra

O dualnom obrazovanju u Zrenjaninu

2019.01.21
21:09
2019.01.21
21:18
Forrás
Pannon RTV
Saradnici Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije u 12 gradova u zemlji predstavili su nacionalni model dualnog obrazovanja.

Zahvaljujući saradnji sa Naftnom industrijom Srbije u zrenjaninskoj Tehničkoj srednjoj školi traje dualno obrazovanje za stručnjake u istraživanju nafte.

„Počeli smo sa kompanijom NIS, ali su nam se priključile i ostale kompanije koje posluju u gradu Zrenjaninu. Naš cilj jeste da obezbedimo kvalitetnu radnu snagu, stručnu radnu snagu, ovde u gradu Zrenjaninu, a da kompanije učestvuju u opremanju kabineta, što se i dešava" rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Za dve godine u Zrenjaninu je otvoreno četiri hiljade radnih mesta. Strani investitori sve češće traže radnike odgovarajuće stručnosti.

„Odličan model realizacije nastave jeste broj učenika za ovu godinu i broj kompanija koji broji ukupno 4.500 učenika, 600 kompanija i 84 škola. Grad Zrenjanin snažno napreduje u realizacije modela dualne nastave, zahvaljujući tome što smo svi zajedno osvestili, kako Ministarstvo, tako i roditelji i učenici, da mladi, ukoliko su kompanije društveno odgovorne i otvore svoja vrata, mogu da uče i steknu taj kapacitet znanja koji će ih učiniti i lako zapošljivim" rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete.

Privredna komora Srbije je važan partner Ministarstva prosvete u razvoju dualnog obrazovanja. Cilj je na nivou zemlje usaglasiti potrebe privrede za stručnjacima.

„Privreda podržava dualni model obrazovanja i druge oblike učenja kroz rad. Oko 600 kompanija u Srbiji učestvuje u dualnom modelu obrazovanja, a u narednoj godini ih očekujemo i više" rekla je Mirjana Kovačević, direktorica obrazovnog sektora u Privrednoj komori Srbije.

Učenici zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla" godinama već obuku imaju u zrenjaninskim kompanijama.

„To još nije dualno obrazovanje, dakle još ne uče u školama po dualnom sistemu. Nadamo se da ćemo danas dobiti konkretne odgovore na pojedina pitanja, i da će od jeseni i kod nas hrabrije krenuti dualno obrazovanje" kaže Marija Servo, direktorica ETG škole „Nikola Tesla".

Na predstavljanju je bilo reči o zakonskim okvirima koji se odnose na dualno obrazovanje, na razvoj karijere i savetovanju, kao i o đačkom parlamentu.

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.