Ugrás a tartalomra

Dan mađarske kulture u Kolegijum Hungarikumu

2019.01.31
19:19
2019.01.31
19:32
Forrás
Pannon RTV
O životu i stvaralaštvu Mikloša Radnostija i o prevodima Danila Kiša razgovarano je u Kolegijumu Hungarikum u Beogradu povodom Dana mađarske kulture.

Klara Sentđerđi, direktorica ustanove je u pozdravnom govoru istakla da se na skupu povodom Dana mađarske kulture podsećaju na više značajnih januarskih godišnjica. U tom duhu predavanje je održao Marko Čudić, rukovodilac Odseka hungarologije u Beogradu. „Pre 110 godina rođen je Mikloš Radnoti i, na žalost, pre 75 godina je ubijen. Zbog toga će danas biti reči o dve godišnjice, kao i o prevodima Danila Kiša, konkretno o prepevima Radnotija, koji povezuju mađarsku i srpsku kulturu".

Programe u Kolegijum Hungarikumu posećuju Mađari koji žive u Beogradu, Srbi i pripadnici drugih narodnosti. Zbog toga se program odvijao na srpskom jeziku. „Odrasla sam u mestu gde je potpuno prirodno bilo poznavanje najmanje dva jezika. U Nađmarošu, gde sam rođena, postoji nemačka zajednica, i nemački i mađarski se ravnopravno koristio. Dakle, meni je to toliko prirodno. Sa srpskog na mađarski, sa mađarskog na sprski. Dakle, kada ovde dođem, meni je to kao da sam došla kući, isto kao što kada čujem srpski jezik, i tu sam kod kuće" priča Julija Bala u Beogradu.

Na predavanju su upoređivali i prevode, te su delovi pesama izvođeni i na srpskom i na mađarskom jeziku. „Smatram da je korisna poseta ovamo, posebno za one kojima nedostaje mađarska kultura, jezik, okruženje maternjeg jezika. Mogu se saznati zanimljive stvari i upoznati se sa Srbima koji se interesuju za mađarsku kulturu", kaže Anet Varga Tokić, iz Kulturnog društva „Karika", Beograd. Kolegijum Hungarikum koji funkcioniše od 2014. godine mesečno organizuje više različitih programa kako bi popularisao  mađarsku kulturu među stanovništvom Beograda.

Beograd
Kolegijum Hungarikum

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.