Ugrás a tartalomra

U Novom Sadu počeo 8. kamp „Genius"

2019.01.31
20:10
2019.01.31
20:18
Forrás
Pannon RTV
Četvorodnevni kamp okuplja talentovane srednjoškolce iz Novog Sada koji učestvuju u stručnim i uzbudljivim programima.

U kamp za talentovane učenike prijavilo se 20 učenika. Pored stručnih predavanja, kreativnih radionica i vežbi u laboratoriji, učenici će imati prilike da posete i pokrajinski institut za zaštitu prirode, kao i studentski grad. Donatela Bakoš stigla je iz Srbobrana: „U ovom kampu moći ćemo da vidimo i kakav je studentski život, jer biće poseta univerzitetu. To me najviše interesuje zbog moje budućnosti".

Programi se odnose na fiziku, hemiju, istoriju, informatiku, kao i na druge nastavne discipline. Endre Gustonj, učenik iz Temerina kaže: „Najbolje i najinteresantnije je to što ćemo posetiti studentski grad. Uskoro dolazi i fakultet, treba da znamo koji su fakulteti i kako sve funkcioniše. Ove godine sam prihvatio i dodatne aktivnosti, ako se to tako može reći. Sa drugaricom sam napravio kviz engleskog jezika i to ćemo predstaviti".

Mladi u kampu mogu da učestvuju na stručnim predavanjima i programima sa kojima se u školi nedovoljno bave, kaže Bela Muhi, rukovodilac kampa. Naglasio je: „Između ostalog, otići ćemo na Petrovaradinsku tvrđavu gde će nas dočekati dr Agneš Ozer, muzejska saradnica i istoričarka. Uz stručno vođstvo pogledaćemo tamošnji muzej, tvrđavu, katakombe. To treba da bude pravi doživljaj. Ne bavi se samo naukom, već i ekonomskim pitanjima. Tako da se bavimo i engleskim jezikom i na višem nivou razgovaramo sa decom".

Kamp je organizovalo Udruženje vojvođanskih mađarskih pedagoga, a održava se u novosadskoj gimnaziji „Svetozar Marković". Organizovanje kampa pomaže i mađarska Vlada.

Novi Sad
Genius

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.