Ugrás a tartalomra

Više migrantskih porodica u Prihvatnom centru u Subotici

2019.02.04
20:08
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
U okolini Horgoša migranti pokušavaju da pređu srpsko-mađarsku granicu. U prihvatnom centru u Subotici porodice čekaju da ih prihvati EU.

Sa krajem zime primećuje se više aktivnosti u zoni mađarske granice. U okolini Horgoša i dalje ima migranata na imanju nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Bačka". Prema izjavi jednog od njih, dvadesetak ih je u ruševnoj zgradi. Većinom su došli iz Avganistana. Sadat je sa drugarima pet puta pokušao da pređe granicu: „Hteo bih u Belgiju, da tamo živim. Ovde situacija nije tako dobra, od kako smo tu." Na pitanje potvrđuje da nekoliko članova njegove porosice živi od ranije u Belgiji.

U Privremenom prihvatnom centru u Subotici ima 12 porodica, među njima 32 dece. Svi oni čekaju da ih prihvati neka od zemalja, članica Evropske unije.

Mohamed je isto stigao iz Avganistana. Više od dve godine živi u Privremenom prihvatnom centru. Trenutno čekaju da odu u bilo koju zemlju, članicu Unije, jer već više godina luta sa porodicom: „Čekamo na raspored, ili na tako nešto, da bi nas primili. Iz ovog kampa nas negde nose, valjda u Mađarsku" kaže Mohamed Juniz. Još nisu razmišljali o tome, gde bi želeli da žive.

Siniša Marković, rukovodilac subotičkog Privremenog prihvatnog centra kaže da se ovde najčešće zadržavaju višečlane porodice. „U subotičkom prihvatnom centru smešteno je 60 osoba, 12 porodica. Većina ih je stigla iz Avganistana, njih 47, ima 13 Iračana, i 32 deteta koja su u pratnji roditelja, jer je reč o porodicama." kaže Siniša Marković, rukovodilac Privremenog prihvatnog centra.

U Srbiji se trenutno prema zvvaničnim podacima nalazi preko 4.000 migranata u 16 prihvatnih centara.

migranti
Subotica
prihvatni centar

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.