Ugrás a tartalomra

Većina opozicije bojkotovala sednicu pokrajinske skupštine

2019.02.13
19:36
2019.02.13
19:41
Forrás
Pannon RTV
Današnju sednicu skupštine Vojvodine bojkotovale opozicione DS, LSV, SMS, NS i AZV, dok SRS natavlja da učestvuje u radu pokrajinskog parlamenta.

Pokrajinska skupština danas je usvojila odluke koje se tiču razvoja zdravstva i osnivanju naučno-istraživačkog centra. Sednicu su bojkotovali poslanici poslaničkih klubova Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije, Nove stranke kao i Alternative za Vojvodinu.

Poslanik DS Goran Paunović je kazao da iz solidarnsoti sa građanima Srbije koji protestvuju već nedeljama poslanici grupe Demokratske stranke i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini neće učestvovati u radu pokrajinskog parlamenta.

Poslanik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka smatra da stranke na vlasti onemogućuju rad opozicionih poslanika jer im onemogućuju jedini mehanizam koji im stoji na raspolaganju, a to je poslanički čas u živom prenosu, tokom kojeg mogu da se postave pitanja pokrajinskoj vladi tako što su stranke koje su u većini predale preko 80 pitanja.

Srpska radikalna stranka smatra da građani nisu zato glasali za njih da ne bi radili svoj posao, te oni ne bojkotuju sednice. Poslanik Milenko Jovanov smatra da ovim potezom opozicioni predstavnici zapravo bojkotuju građane.

Na sednici je bilo reči i o novim sredstvima za zdravstvo. Pokrajinski poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Bojan Bagi je kazao da će pokrajina u 2019. godini da usmeri 2,5 milijardi dinara na razvoj zdravstvenih institucija, prema prioritetima će se kupovati magnetne rezonance, CT, aparati za ultrazvuk, oprema koja će da preporodi zdravstvo u Vojvodini i bude inekcija razvoja zdravstva.

Bilo je reči i o položaju nacionalnih manjina. Šefica poslaničke grupe SVM Lenke Erdelji je rekla da je uredbom tačno određeno finansiranje popravljanje položaja manjina, te da se pravilnikom tačno određuju ciljevi korištenja budžetskih sredstava, njihovo određivanje, kao i koja udruženja i organizacije - prvenstveno nevladine - imaju ili nemaju pravo konkurisanja, kao i da podela u prvom redu zavisi od brojnosti nacionalnih manjina.

Novi Sad
pokrajinska skupština

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.