Ugrás a tartalomra

Aniko Jeras: bečejska škola udovoljava propisima

2019.02.13
20:51
Forrás
Pannon RTV
Osnovna škola "Šandor Petefi" u Bečeju ima 20 odeljenja i u njoj se odvija nastava na manjinskom jeziku, te ne bi trebala da bude zatvorena, kaže Aniko Jeras.

Odeljenja osnovne škole "Šandor Petefi" u Bečeju se nikako ne bi trebala spojiti – kazala je predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta Aniko Jeras za Pannon televiziju.

Kao što je poznato, radna grupa za izradu elaborata i predloga akta mreže osnovnih škola u opštini Bečej predložila je zatvaranje osnovne škole "Šandor Petefi", jer umesto minimanog broja učenika od 480 ima samo 253 đaka. Ukoliko to ministar obrazovanja usvoji, od septembra bi učenici morali da pohađaju neku drugu školu.

Mađarski nacionalni savet smatra da je zatvaranje škole neprihvatljivo. Predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta Aniko Jeras je za Pannon televiziju izjavila da MNS ima pravo na davanje mišljenja po ovom pitanju i da će učiniti sve da škola ne bude zatvorena.

"Kada se u školi odvija obrazovanje na manjinskom jeziku, obrazovna ustanova može da bude oslobođena ovih kriterijuma. Odeljenja koja rade u osnovnoj školi Šandor Petefi svake godine kreću uz saglasnost MNS, pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, te zahvaljujući finansiranju ministarstva. To su odeljenja koja su evidentirana i koja imaju pravo na postojanje. Nikako ta odeljenja ne treba da se spoje. Tih 16 odeljenja koja propisuje uredba vlade, ustanova svakako udovoljava, naime radi 20 odeljenja i odvija se nastava na manjinskom jeziku" – kazala je Aniko Jeras.

Aniko Jeras
osnovna škola Šandor Petefi
Bečej

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.