Ugrás a tartalomra

III. Festival narodnih priča – “Raspričani Nepker”

2019.02.16
22:18
Forrás
Pannon RTV
Tokom ovog vikenda subotički Nepker je odzvanjao od narodnih priča i bajki, naime održavao se III. Festival narodnih priča u organizaciji Mađarskog kulturnog centra.

Subotnji dan festivala “Rapričani Nepker” počeo je objavljivanjem rezultata konkursa za najbolju priču i ilustraciju. Barnabaš Kečkeš je svojim rečima ispričao priču “Sebični div” a koju je ranije čitao kao domaću lektiru. Tamaš Seči je takođe pobednik konkursa za najbolju priču. Njegova priča “Dve nevaljale mace” se zasniva na stvarnom događaju.

Cilj festivala “Raspričani Nepker” je pored dečje zabave, predstavljanje narodne tradicije i pomalo zaboravljenih upotrebnih predmeta, ne samo deci već i roditeljima, kaže organizatorka događaja Hajnalka Bodrogi. “Veoma je zanimljivo, jer smo pokušali nabaviti predmete koji ni današnji odrasli ne znaju čemu služe. Interesantno je da niko od odraslih nije prepoznao tradicionalnu pasirku za paradajz, za šta i kako se koristi. Isto smo mislili da jednostavno ručno zanimanje kao što je krunjenje kukuruza može biti interesantno za decu.”

U okviru festivala narodnih priča, u petak su održane stručne i metodološke radionice a uveče je gostovao etnograf i muzičar Gergelj Agoč. U subotu popodne mališani su pored upoznavanja narodnih priča i zanatskih radionica, uživali u izradi krofni i  muzici putujućih muzičara.

Nepker

Najnovije

13:38, Frissítve: 13:55

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.
17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.