Ugrás a tartalomra

Započelo vraćanje imovine Mađara

2019.03.05
10:42
2019.03.05
16:21
Forrás
Pannon RTV
Za državljane Mađarske nedavno je u Srbiji počeo proces restitucije - rekao je Balint Pastor za Panon RTV.

Predsednik poslaničkog kluba SVM -PDD u republičkoj Skupštini kaže da je problem do sada predstavljalo to što je po zakonu Srbije o restituciji, imovina se vraća onima koji poseduju državljanstvo Srbije. U slučaju stranih državljana samo onda ukoliko postoji princip reciprociteta. Mađarski političar iz Vojvodine kaže da je pitanje bilo da li u slučaju Mađarske postoji ovaj sistem reciprociteta.

Balint Pastor kaže da su razgovarali sa vladama i u Beogradu i u Budimpešti, da se u slučaju Mađarske pronađe rešenje koje bi bilo precedent, a koje bi potvrdilo da su u procesu nadoknade imovine koji je 90-tih godina tekao u Mađarskoj tada još jugoslovenski državljani mogli su da dobiju nazad svoju imovinu.
To omogućava da oni koji poseduju mađarsko državljanstvo da ovde, u Srbiji povrate svoju imovinu.
Prema rečima predsednika poslaničkog kluba to je bitno zbog toga što je reč o ljudima koji se nekada bili ovdašnji državljani, ali nakon što su se odselili više ne poseduju državljanstvo Srbije.

Ovaj problem rešen je pre nekoliko sedmica – rekao je Balint Pastor. „Mađarska je mogla da potvrdi uzajamnost, postojanje principa reciprociteta. Ovo takođe potvrđuje da je odlična saradnja između dve vlade i otpočeo je povratak imovine. U više slučajeva doneta su pozitivna pravosnažna rešenja, kojima su oni koji poseduju samo mađarsko državljanstvo dobili nazad imovinu u Srbiji."

imovina
Balint Pastor

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.