Ugrás a tartalomra

Pravosnažna presuda VaMaDis protiv Pravnog fakulteta

2019.03.12
18:39
Forrás
Közlemény
U procesu VaMaDis protiv Pravnog fakulteta iz Novog Sada došlo se do pravosnažne presude protiv fakulteta.

Učenička organizacija VaMaDis je u junu 2018. godine protiv Pravnog fakulteta iz Novog Sada pokrenula postupak zato što od učenika koji su nastavu pohađali na mađarskom nastavnom jeziku zahteva polaganje ispita iz srpskog jezika. Presuda kaže da se desila diskriminacija na nacionalnoj osnovi. Presuda zabranjuje da se ubuduće to ponovi – saopštio je VaMaDis putem svoje fejsbuk stranice. Ovu vest je potpisao predsednik organizacije Atila Šoti i dodaje da pravosuđe zaslužuje pohvalu za postupak koji je za samo 9 meseci došao do pravosnažne presude. Nadam se da konačno neće biti bez posledica ako se i po drugi put dokaže da jedna visokoškolska ustanova čini diskriminaciju na nacionalnoj osnovi protiv naših mladih. On se zahvalio na saradnji i podršci Mađarskom nacionalnom savetu i drugim partnerima.

VaMaDis je prethodno već dobio jedan sudski postupak protiv fakulteta, kada je bilo potrebno 28 meseci da se dođe do presude po kojoj je fakultet na nacioanlnoj bazi diskriminisao mladiće mađarske nacionalnosti, time što im nije omogućio da imaju prijemni ispit na maternjem jeziku.

VaMaDis

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.